O projektu

Svjedoci smo da se u zadnje vrijeme intenzivno žele smanjiti količine mješovitog otpada na odlagalištima te se posebni napori vode oko smanjenja uporabe nerazgradivih plastičnih vrećica. Također, svijet je zahvatila pandemija virusa SARS-CoV-2 te je jedan od načina sprječavanja i usporavanja širenja navedenog virusa uporaba zaštitnih maski za lice. Zbog velike potražnje za zaštitnim maskama njihove cijene su visoke tj. nepristupačne određenom (siromašnijem) dijelu građana. Većina industrijski proizvedenih maski je također nerazgradiva i završava u okolišu i/ili na odlagalištima otpada.

 Ekološka udruga “Krka” Knin je pokrenula projekt “Novo ruho” na kojem volonteri udruge prikupljaju tekstil od kojeg se rade platnene vrećice i zaštitne maske za lice koje se besplatno dijele građanima. Projekt se provodi zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Šibensko-kninske županije. Tekstil se prikuplja na dva načina i to izravno iz kućanstava ili akcijama prikupljanja gdje građani sami donose tekstil u prostore udruge „Krka“ svakim radnim danom. Tekstil se zatim pregledava, sortira i odlože u odgovarajućim uvjetima kako bi se zaštitio od eventualnih štetnika (glodavci, moljci i slično), vlage i temperature.

 Najkvalitetniji dio tekstila (odjeća za djecu i odrasle) poklanja se krajnjim korisnicima, što je ujedno najbolji i najjednostavniji oblik poticanja ponovne uporabe. Od ostalog tekstila izrađuju se platnene vrećice i zaštitne maske za lice koje se besplatno dijele građanima grada Knina i okolice. Označene su naljepnicom “Ponovna uporaba” kako bi se što širem krugu građana skrenula pažnja na važnost smanjenje otpada na odlagalištima kroz ponovnu uporabu odbačenih predmeta. Podjelu vrše volonteri na projektu.

 Na ovom web portalu donositi ćemo Vam web sadržaje i informacije koji će promovirati ponovnu uporabu i to ne samo tekstila već i svih ostalih materijala (tekstovi, praktični savjeti, video sadržaji i sl.). Ekološka udruga „Krka“ Knin će nastaviti održavati web stranicu „Novo ruho“ i po završetku projekta. Želimo da postane platforma za poticanje ponovne uporabe na području Knina i okolice. Platforma za povezivanje i umrežavanje svih odgovornih i zainteresiranih građana i ostalih dionika koji su iskreno zainteresirani za očuvanje prirode i našeg okoliša. Platforma koja će poticajno i edukativno djelovati na naše sugrađane.

 Uskoro dolazimo sa još korisnih i zanimljivih informacija. Ako imate pitanja ili se želite uključiti u aktivnosti, želite nešto donirati ili imate dobru ideju možete nas kontaktirati digitalnim komunikacijskim kanalima ili uživo u uredu.

Reduce

reuse

recycle

Aktivnosti projekta su:

 • Prikupljanje tekstila izravno iz domaćinstva i akcijama prikupljanja.
 • Pregled, sortiranje i skladištenje prikupljenog tekstila
 • Šivanje zaštitnih maski za lice i platnenih vrećica od prikupljenog tekstila
 • Dijeljenje zaštitnih maski i platnenih vrećica građanima (ponovna uporaba)
 • Izrada web stranice (portala) projekta „Novo ruho“
 • Promocija projekta

Ciljevi programa su:

 • Promicanje, organizacija i provođenje prikupljanja i ponovne uporabe tekstila
 • Podizanje svijesti stanovništva i razvijanje kulture ponovne uporabe proizvoda (sprječavanje nastanka otpada)
 • Smanjenje uporabe plastičnih vrećica
 • Smanjenje i usporavanje širenja virusa SARS-CoV-2
 • Smanjenje količine otpada na odlagalištima

Projekt financiraju: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Šibensko-kninska županija